Jesień w Toskanii. Trufle, wino i oliwki
W tym roku upały przyśpieszyły nieco zbiory wina w Toskanii, lecz to nadal świetna pora, żeby wybrać się do Włoch na zbiory trufli i oliwek. Zresztą sama jesień w Toskanii jest przepiękna! Kolory zmieniają się tu z zieleni na brązy, żółcie i słynną sjenę paloną, a o poranku nad winnicami unosi się mgła. Co zatem robić o tej porze roku w najpiękniejszym z włoskich regionów?
Winobranie w Toskanii
Od końca sierpnia do połowy października w Toskanii następuje czas winobrania. To ważne wydarzenie dla mieszkańców, ponieważ region (zwłaszcza okolice miasteczka Chianti) słynie z wybornego wina. Dziś, podobnie jak na całym świecie, rolę człowieka powoli przejmuje maszyna, jednak we Włoszech w dalszym ciągu duża część winogron jest zbierana ręcznie. To prawdziwe społeczne wydarzenie – całe rodziny oraz sezonowi pracownicy pracują przy zbiorze owoców od świtu do późnego wieczora. Winobranie kończy się festynem, który odbywa się najczęściej w II połowie września.
Jeśli chcesz zwiedzić Toskanię szlakiem winnic, najlepiej wybierz się w okolice Sieny i Florencji. To tu znajduje się droga nr SR 222, zwana także “Chiantigiana”. Chiantigiana wiedzie przez niezliczone hektary winnic, a na jej trasie znajdziesz miejsca, w których można spróbować lokalnego wina. Jedną z takich winnic jest Castello del Trebio. W czasie wycieczki poznasz historię zamku i zobaczysz dawne lochy, w których dziś przechowuje się wino i oliwę. Spróbujesz też wysokiej jakości wina oraz lokalnych przysmaków.
Trufle – diabelskie dzieci
Trufle (po włosku tartuffo) to niewielkie grzyby, które jesienią zbiera się na południu Francji i w kilku regionach północnych Włoch. Jeszcze w Średniowieczu były nazywane dziećmi diabła ze względu na to, że znaleźć je można pod ziemią. Wkrótce jednak trafiły na królewskie stoły ze względu na wyrafinowany smak. No właśnie! Smak trufli zależy od bardzo wielu czynników i praktycznie co roku jest niespodzianką! Specjaliści określają go jako mieszankę woni pleśni, czosnku, oliwy, czekolady, orzechów i ziemi. Sama w sobie trufla nie jest szczególnie smaczna, jednak stanowi niezwykły dodatek do innych potraw.
Polowanie na trufle
Podczas, gdy Francuzi zbierają czarne trufle, Włosi stawiają na trufle białe. Co ciekawe, biała trufla została odkryta w XVIII wieku przez Polaka, hrabiego Michała Jana Borcha. Najsłynniejsze pochodzą z Piemontu, z okolicy miasteczka Alba. Od końca września do początków listopada, w Piemoncie i Toskanii odbywają się polowania na trufle, które stanowią jedną z najpopularniejszych atrakcji jesieni. Wczesnym rankiem, w towarzystwie przewodnika zwanego trifolau oraz specjalnie szkolonych psów, niewielkie grupy poszukują tych wyjątkowych grzybów. Taka wyprawa kosztuje od ok. 50 do nawet kilkuset euro (w zależności od tego, co zawiera cena wycieczki). To jednak przygoda jedyna w swoim rodzaju! Październik to też miesiąc truflowych targów i truflowych atrakcji w lokalnych restauracjach. Można wtedy spróbować serów, oliw, makaronów oraz mięs z dodatkiem słynnych grzybów.
Zbiory oliwek
Zbiory oliwek przypadają w Toskanii na koniec października i początek listopada, jednak przez całą jesień można podziwiać ciężkie od owoców gałęzie. W wielu miejscach w Toskanii można zobaczyć jak zbierana i tłoczona jest oliwa z oliwek. Koniecznie spróbuj toskańskiej oliwy extra vergine – intensywnej i kremowej w smaku! A co do oliwy? Idealny będzie wypiekany bez soli toskański chleb, który podkreśla złożony smak świeżo tłoczonej oliwy. Jeśli spędzasz jesień w Toskanii, koniecznie wybierz się do jednego z lokalnych gajów oliwnych lub do miejscowej tłoczni!
Aktywny wypoczynek
Jesienią, gdy dni stają się chłodniejsze, a temperatura zachęca do aktywności fizycznej, na toskańskich szlakach pojawiają się miłośnicy trekkingu oraz kolarstwa. Liczne trasy rowerowe i szlaki piesze wiodą wśród wzgórz Toskanii, przez urokliwe miasteczka i rozległe winnice. Taka wycieczka to idealna okazja, by poznać życie mieszkańców regionu!
Wypoczynek na termach
Gdy wieczory robią się już nieco chłodniejsze, można ogrzać się przy kominku lub… wybrać się na termy. Toskania słynie z basenów geotermalnych i ośrodków SPA. Najbardziej spektakularne z nich to Terme di Saturnia, w których temperatura wody wynosi +37°C. Cieplejsze (ale też bardziej śmierdzące) są wody siarkowe w Bagni di Petriolo, które doceniali już Medyceusze. Ich dobroczynny wpływ na skórę jest nie do przecenienia! Najcieplejsze i chyba najmniej komercyjne z term to Bagni San Filippo w prowincji Siena. Obojętnie, które wybierzesz, na pewno się zrelaksujesz!
Szlakiem sztuki
Jesień to też idealna pora na zwiedzanie toskańskich miast i miasteczek! Wybierz się do Florencji, której piękno opiewali liczni artyści. Zobacz urokliwą Sienę, Lukkę o etruskim pochodzeniu, Pizę z jej Krzywą Wieżą, kamienną Volterrę czy zadziwiające San Gimignano. A może wybierzesz się do położonego na wybrzeżu Viareggio? W Toskanii nie można się nudzić!
Noclegi u Polaków w Toskanii
Chcesz spędzić jesień w Toskanii? Koniecznie sprawdź nasze polskie noclegi i wyruszaj w drogę!









