fbpx

Grecka kuchnia – czego spróbować na wakacjach w Grecji?

with Jeden komentarz
Noclegi u Polaków - knajpka na Santorini

Grecja to jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków nie tylko wśród Polaków. Przyciągają nas tutaj piękne plaże, wysokiej klasy zabytki, słoneczny klimat oraz luźny i iście wakacyjny grecki styl życia, zwany siga-siga. Kochamy też grecką kuchnię! Uchodzi ona nie tylko za jedną z najpyszniejszych w Europie, ale też za jedną z najzdrowszych. Co więcej, pierwsze książki kucharskie zostały napisane przez Greków. Sycylijczycy Mithajkos oraz Archestratos pochodzili z Syrakuz, które należą dziś do Włoch, jednak w V i IV w.p.n.e. stanowiły część Starożytnej Grecji. Jakie są najpopularniejsze greckie dania? Oto krótkie zestawienie!

GRECKI PORANEK O SMAKU KAWY

Najpopularniejszym greckim śniadaniem jest gęsty jogurt z dodatkiem orzechów, miodu i owoców. Jednak to grecka kawa znana jest na całym świecie! Grecka frappe, bo o niej mowa, to kawa przygotowywana na zimno, z rozpuszczalnej “neski”, podawana z kostkami lodu. Na pewno postawi Was na nogi w gorący poranek lub… popołudnie 🙂 Do kawy warto spróbować ciastek, pieczonych często z sokiem, a więc wilgotnych i słodkich. Pomarańczowa portokalopita; pistacjowa baklava, charakterystyczna również dla Bliskiego Wschodu; chałwa z dodatkiem bakalii lub kakao czy chrupiące pączki loukoumades… Greckie słodycze zadowolą każdego łasucha!

GRECKA KUCHNIA – MIĘSO W ROLI GŁÓWNEJ

Grecja to raj dla miłośników mięsa, szczególnie tego pieczonego na grillu, w aromatycznych przyprawach. Czego warto spróbować?

  • Gyros to popularne również w Polsce danie z opiekanego mięsa. Na rożnie może znaleźć się kurczak, wieprzowina lub baranina. To nie tylko typowy grecki fastfood (w wersji w chlebku pita), ale też danie, które jest podawane w praktycznie każdej restauracji z lokalną kuchnią. 
  • Souvlaki czyli szaszłyczki drobiowe lub wieprzowe pieczone na szpadce.
  • Moussaka to rodzaj mięsnej zapiekanki z bakłażanem i pomidorami. Jej smak różni się w zależności od regionu, często dodaje się do niej ziemniaki, ser feta lub sos beszamelowy. Nieco podobne do moussaki jest danie pastitsio, jednak bakłażana zastępuje się w nim makaronem. To ulubione danie wielu dzieci oraz dowód na wpływy włoskie w greckiej kuchni. 
  • Kleftiko czyli pieczona jagnięcina. Mięso marynuje się w oliwie, czosnku, soku z cytryny i mieszance górskich ziół, po czym piecze przez kilka godzin w szczelnym zamknięciu. Dawniej robiono to w dołach z żarem, dziś korzysta się z piekarników. Często do mięsa dorzuca się również warzywa i ziemniaki, które przechodzą smakiem przypraw i jagnięciny. Kleftiko to jedna z najlepszych greckich potraw!
  • Gemista to warzywa faszerowane mięsem i ryżem (w wersji vege jedynie ryżem). Grecy faszerują m.in. papryki, cukinie, pomidory i wszystko co tylko da się wypełnić farszem 🙂

Do mięsa często podaje się surowe lub grillowane warzywa oraz ogórkowo-jogurtowy sos tzatziki

SAŁATKI, GOŁĄBKI I CIASTO FILO

Grecka kuchnia to też gołąbki w liściach winogron (dolmades) i sałatka horiatiki (czyli sałatka wiejska, u nas zwana grecką). Popularne jest tu wielowarstwowe ciasto filo, z którego robi się m.in. spanakopitę – rodzaj wytrawnego ciasta ze szpinakiem. Narodową zupą Greków jest fasolatha – zupa fasolowa z tymiankiem i pietruszką. 
Z kolei meze (mezedes) to swoisty odpowiednik hiszpańskich tapas. To małe przekąski podawane najczęściej do wina lub ouzo. Mogą to być oliwki, ser feta posypany oregano, chleb z oliwą i pastami warzywnymi, greckie wędliny, pieczone papryki lub małe porcje owoców morza.  
No właśnie! Grecka kuchnia obfituje w dania z ryb i owoców morza, które są tu świeże i doskonale przyprawione. Koniecznie spróbujcie kalmarów, ośmiornic i krewetek!

ANYŻ, ŻYWICA I PŁATKI RÓŻ – KILKA SŁÓW O GRECKICH ALKOHOLACH

Do najbardziej znanych greckich alkoholi należą metaxa i ouzo. Metaxa to trunek zbliżony do koniaku czy brandy, którego nazwa pochodzi od kupca jedwabiem, Spirosa Metaksasa. Produkuje się ją z kilku odmian czerwonych winogron i leżakuje w dębowych kadziach. Następnie dodaje się wina muskatowego z wysp Samos i Lemnos, tajemnej mieszanki ziół oraz maceratu z płatków róż. Tak doprawiony trunek leżakuje w dębowych beczkach przez minimum 6 miesięcy. Następnie jest butelkowany i przez kolejne lata leżakuje w butelkach. Ilość gwiazdek, które znajdziecie na butelce, oznacza właśnie czas leżakowania.   
Ouzo to mocna wódka o anyżkowym smaku, często podawana z wodą. Sprawdźcie sami – jeśli wlejecie wodę do ouzo, zmieni kolor na biały 🙂 
Będąc w Grecji warto też spróbować retziny, czyli wina żywicznego o charakterystycznym ostrym smaku. Latem świetnie smakuje ze spritem i kostkami lodu. Zresztą wino jest greckim trunkiem narodowym, dostaniecie je w wersji “oficjalnej” i “domowej”. Więcej o tym tajemniczym zjawisku, pisze nasza pilotka Gosia Tylińska-Góral w swoim wpisie na blogu CityLove.pl.
Z kolei miłośnikom złotego trunku na pewno przypadnie do gustu Mythos – najpopularniejsze greckie piwo.

ZNAJDŹ NOCLEGI U POLAKÓW W GRECJI!

Jeśli potrzebujecie pomocy w znalezieniu lotów, transferów, w kupieniu biletów lub zorganizowaniu wycieczki, dajcie nam znać 🙂 A tymczasem sprawdźcie nasze polskie noclegi w słonecznej Grecji!

close

Zapisz się do newslettera!

Jedna odpowiedz

  1. […] greckiej stolicy. Koniecznie sprawdźcie, co można zobaczyć w Atenach oraz (przede wszystkim), co warto zjeść w tym wspaniałym […]